Tensiunea şi conflictele au fost multă vreme atributele care defineau cel mai bine regiunea Balcanilor de Vest. Lucrurile au evoluat între timp şi multe dintre statele din zonă vor să facă parte din Uniunea Europeană. Dar ca să devii membru al blocului comunitar ai de îndeplinit condiţii foarte clare şi una dintre ele este respectarea statului de drept. Aflăm care este situaţia din Muntenegru, ţara unde au fost proteste considerabile împotriva corupţiei, chiar de la ambasadorul acestei țări la București.

„Aceste proteste au exprimat mai multe nemulţumiri, nu doar pentru că cetăţenii sunt nemulţumiţi, ci au fost amestecate şi cercuri de extremă dreapta, care sunt de pildă împotriva statutului nostru de membru NATO, care au intenţia să încetinească drumul nostru spre Uniunea Europeană”, a explicat într-un interviu pentru Digi24 Goran Poleksić, ambasadorul Muntenegrului în România.

Proteste anticorupţie, asemănătoare cu cele de la noi din ţară, au fost şi în Muntenegru. Pe lângă presiunea propriilor cetăţeni, sunt de rezolvat şi condiţiile impuse de Uniunea Europeană celor care vor să devină membri. Statul de drept şi reformele necesare pentru combaterea corupţiei sunt greu de implementat, dar procesele continuă. Mai mult, puterea politică de la Podgorica are de luptat şi cu manipularea venită dinspre zone care sunt împotriva Europei unite şi a relaţiilor transatlantice.

mai mult la : www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.